Spring naar inhoud

SZW Forum gebruikt cookies. Lees de Privacy Policy. Klik op de OK knop en overweeg een donatie om het forum te behouden:    OK
OK

Meer professionals

Hulp gevraagd

De kosten van deze website leiden tot sluiting ervan, tenzij u een kleine bijdrage kunt doen. We houden het al 15 jaar vol, zonder subsidie, maar het geld is er niet meer. DONEER NU !
Doneer nu € 5,-
Ruimere beurs? Doneer € 25,-

Klik op het bedrag. U betaalt met iDeal

Bij voorbaat dank
Stichting Internet Werkt.
info @ internetwerkt.nl

Mededelingen

Sociaal zekerheidsrechtHeb je een eigen website? De code van deze gratis widget is hier te vinden !
Foto

Grenzen Aan De Informatieplicht

pw informatieplicht participatiewet

3 reacties op dit onderwerp

#1 socrates

socrates

  Senior lid

 • Leden+
 • PipPipPipPipPip
 • 545 berichten

Geplaatst 15 april 2021 - 03:21

De participatiewet is heel streng en de informatieplicht zeer strikt. Maar in de uitspraak ECLI:NL:CRVB:2021:804 is de Centrale Raad van beroep wel met een beperking gekomen. 

 

"De inlichtingenverplichting brengt niet de verplichting mee om afspraken met een medebewoner te maken over het melden van (veranderde) feiten en omstandigheden van deze medebewoner. Ook gaat de inlichtingenverplichting – anders dan mogelijk uit de uitspraak van 9 juli 2019, ECLI:NL:CRVB:2019:2232 kan worden afgeleid – niet zover dat de bijstandsgerechtigde steeds en zonder concrete aanleiding de feiten en omstandigheden van derden, in dit geval de medebewoner, moet onderzoeken. Het college kan, anders dan een bijstandsgerechtigde, opgaven en inlichtingen van een medebewoner van de bijstandsgerechtigde verlangen, of bijvoorbeeld Suwinet raadplegen. Wel is een bijstandsgerechtigde verplicht desgevraagd de gegevens en documenten over de (gewijzigde) situatie van een medebewoner te verstrekken, voor zover hij daarover redelijkerwijs kan beschikken. Het college heeft appellant echter niet gevraagd naar gegevens van de medebewoners. Hieruit volgt dat het college niet heeft aangetoond dat appellant de op hem rustende inlichtingenverplichting heeft geschonden."

 

https://uitspraken.r...showbutton=true

 

Men moet over zichzelf ongevraagd gegevens verstrekken, maar niet over anderen. Alleen als men daarvan op de hoogte is of redelijkerwijze kan zijn moeten ook veranderende omstandigheden van anderen die van invloed kunnen zijn op de eigen uitkering worden doorgegeven.#2 Paul.

Paul.

  Senior lid

 • Leden+
 • PipPipPipPipPip
 • 4650 berichten

Geplaatst 16 april 2021 - 08:59

Het college kan, anders dan een bijstandsgerechtigde, opgaven en inlichtingen van een medebewoner van de bijstandsgerechtigde verlangen, of bijvoorbeeld Suwinet raadplegen.

 

En niemand vind het raar dat iemand die geen uitkering heeft of meerdere personen die geen uitkering hebben, zomaar door de sociale dienst via Suwinet kan worden onderworpen aan een onderzoek, zonder dat hier een wettelijke grondslag voor is of een valide rede voor is en zonder dat die persoon voor, tijdens en na het onderzoek op de hoogte gesteld te wordt,  puur omdat er iemand in huis woont die een bijstandsuitkering aanvraagt of heeft?

 

Het lijkt me toch een behoorlijke inbreuk op je privé leven en ook in strijd met de privacywetgevingen als gemeentes je zonder een geldige of gegronde rede in je financiën ligt te snuffelen.

 

Nog maar te bedenken dat hier behoorlijk misbruik van kan worden gemaakt. Stel die medebewoner heeft een auto, wat let de gemeente om jou als bijstandsaanvrager of ontvanger, jou die auto bij je vermogen te tellen want je zou wel eens gebruik kunnen maken van die auto. Sterker, die auto heb je niet opgegeven dus heb je de inlichtingenplicht geschonden en dus krijg je straf of je aanvraag word buiten behandeling gesteld. Ik ken diverse mensen die dit al overkomen is.#3 socrates

socrates

  Senior lid

 • Leden+
 • PipPipPipPipPip
 • 545 berichten

Geplaatst 16 april 2021 - 09:43

De bestursrechter kan behoorlijk streng zijn ten aanzien van bevoegdheden die ten onrechte worden ingezet. Probleem is wel dat men ervan op de hoogte moet zijn, anders kan men geen procedure beginnen. En met de afbraak van de juridische bijstand voor mensen die het niet kunnen betalen hebben gemeenten/UWV etc steeds meer vrijspel, terwijl de rechterlijke macht ook overbelast is.#4 Paul.

Paul.

  Senior lid

 • Leden+
 • PipPipPipPipPip
 • 4650 berichten

Geplaatst 16 april 2021 - 08:39

De bestuursrechter kan behoorlijk streng zijn ten aanzien van bevoegdheden die ten onrechte worden ingezet. Probleem is wel dat men ervan op de hoogte moet zijn, anders kan men geen procedure beginnen. En met de afbraak van de juridische bijstand voor mensen die het niet kunnen betalen hebben gemeenten/UWV etc steeds meer vrijspel, terwijl de rechterlijke macht ook overbelast is.

 

En een rechtse politiek club die dit allemaal goed vind. 

Reageer op dit onderwerp  Ook gelabeld met één of meerdere van deze sleutelwoorden: pw, informatieplicht, participatiewet

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 gasten, 0 anonieme bezoekers